DEPARTMENT OF STATE e

Weshington, D.C. 20520

MAY ° 9 1989 b

Dear Mr. Chairman:

I am responding to your letter of May 723 to Horace F.
Shamwell of the Legal Adviser's Uifice, in which you
requested certain information on honorary consuls, with
reference to H.R. 3956, a private bill on behalf of Professor
Hewson A. Ryan, which is now before the Committee on Foreign
Relations fTor its consideration. The following responses
relate to the numbered guestions in your letter:

1, There are approx matéely 900 henerary consuls din the
United States. The Department has no record of how many of
those persons yeguined privete bills in order to become
eligible fer these positions.

2. #The bepartméent is aware of the introduction of a
namber of bills in recent years for the relief of persons
wishing to accept employment with fereign governments who
are prohibited from doing so because of the provisions
of Arkiele 1l Secrien 9, eclause 8§, of the .S, @onsticution.
#0 exagmple i S.1064, °95th Cong., Ist., Sess., "a balk to
auvthorize Ponald G. Carpenter, ¥etired ecolonel 1n Lthe United
States Aixy FPorce, to accept an office or position in ¥Xing
Faisal University in faudl Arabia” (copy eneloed).

3. The Department has no data on the number of such
bills whiih have been introduced over the past five years.

4. An honorary .consul is appointed by the sending
couniry in a manner similar to that employed respecting
career consuls, A diplomatic pobe is transmitted to the
Department of State with details of the appointment, such as
Bationality and biographic data of the appointee, his consular
rank and the preposed consular distriet. If all the credentials
aré in orderxr and are satistactery to the Department, a
responsive note indicating geceptance is forwarded to the
embassy of the serding country. Aside from recognition of
the above-cited constitutional limitation, the Department has
no specifie pplicy respecting eppoiptment of refired foreign
service ‘or military officers as honorary consuls.




5, "Minister"! is . a term applicable generally to any
diplomatie officer of a foreign country.  Techpically, it is
employed to refer to a high-ranking .diplomet below the rank
of ambassador.  I1f a diplomat is retired, he is no longer
considered as possessing a specific functional title; however,
by wirtue of Section 520 of the Fereign Service Act of 1946
(22 1l.5.C. G155}, any preiired foreign ceavice officer is, at
the discretion of the Secretary, subject 1o recall to active
duty "to any appropriate class in his or her former category"
The Gifference between civilian and military retirees lies
in the nonapplicability to most ecivilian employees of the
above-cited constitwiional prebhibition,

6. The rank atteained by the setired officer is bot a
fdctor alrectling the neead ror Congressional action.

1.. The Department is noft cyare how many times 37 U.S.C.
Section 80ln (P.L 95-105) has been utilized. Whether or not
the Department would favor similar legislation for retired
Foreign Service offieers would depend upen the terms oF such
@ prepesalc

Sincerely,

J. Brian Atwood
Besistant Becretary for
Congressional Relations

Enclosure:

§.1064, 95Eh Cong.
st Sesish

The Honorable
Frank Church,
Committee on Foreign Relations,
United States Senate.




